IKEA Communications
redigerar bilder i Capture One
    
 
  
 

 Samuel Svensson och Katrina Domin på ICOM.                                                          Foto: Kristian Krebs
   

 
 

 


 

IKEA Communications är IKEA:s globala kommunikationsbolag. På företagets kontor i Älmhult arbetar en mix av art directors, grafiska formgivare, copywriters, fotografer och inredare som producerar IKEA:s behov av global kommunikation - såväl tryckt material, så som IKEA-katalogen, liksom allt webbmaterial och all tryckt kommunikation till IKEA-varuhusen.

En av världens största fotostudior
ICOMs 13 fast anställda fotografer håller till i ICOMs spektakulära fotostudio, som med sina 8000 kvadratmeter är en av världens största. Bland fotograferna finns Samuel Svensson och Katrina Domin, som båda arbetat många år i företaget. ”Vår specialbyggda fotostudio har allt – 2,5 meter höga fönster, höj- och sänkbara tak och stora flexibla ytor – allt för att kunna anpassas till de ständigt nya miljöerna och heminredingslösningar.” säger Samuel. Katrina berättar att fotograferingen inför nästa års katalog snart drar igång för att pågå under hela vintern. I augusti 2010 skall nästa katalog vara klar.

Capture One, professionell hantering av foton i råformat
På ICOM har alla fotografer sin egen arbetsstation, men de strävar efter likvärdiga lösningar och kompetens så att man lätt ska kunna hoppa in i varandras jobb. Samuel och Katrina fotar båda med bakstycken från Phase One, som är ett av systemen på ICOM. Deras arbetsstationer består båda av en MacBook Pro, en Eizo Color Edge bildskärm, programvaran Capture One samt Adobes program.

Samuel förklarar Capture Ones roll i arbetsflödet. ”Capture One är Phase Ones program för professionell hantering av foton i råformat. Råfilen innehåller all information om bilden. Att bearbeta bilden på bästa möjliga sätt i råformat, innebär att man kan tolka hela filen och i slutändan uppnå den högsta bildkvaliteten.”

”Ett snabbt och smidigt arbetsflöde”Katrina förklarar hur nytagna bilder enkelt laddas rakt in i datorn i råformat. I programmet Capture One justeras sedan kontrast, färg, ljus, etc – allt för att bilden ska stämma överens med verkligheten eller tänkt bildmanér.

”Fördelen med Capture One är att programmet behåller bildkvaliteten och att det har ett snabbt och smidigt arbetsflöde, från det att man tar bilden tills den är klar.” säger Samuel som förklarar att han ofta arbetar med dubbla bildskärmar för att få det riktigt effektivt och överskådligt. Funktioner så som att kopiera olika inställningar och applicera på andra bilder, arbeta med olika beskärningar och att få tillbaks täckning av utbrända och för mörka partier gör det hela riktigt bra.


Text: Anna-Karin Löfström

________________________________

För mer information om Capture One, kontakta:
Martin Widén, Product Manager, PhaseOne, Leaf, Mamaiya, Hensel
Tel +46 8 555 76260
martin.widen@ni.se