Grannsamverkan - nyhetsbrev #1 2016

 

Nyhetsbrev


Ett nyhetsbrev från Grannsamverkan - en del av samverkan mot brott


Vårkänslor i luften

Våren är snart här och det blir ljusare för var dag som går. Även Grannsamverkan i Sverige utvecklas i positiv riktning. Vi har en strid ström av förfrågningar på material både till nya och gamla områden som behöver uppdateras. Det är också väldigt glädjande att se nyhetsklipp från olika delar i landet där den nya nationella polismyndigheten nu börjar sitt lokala arbete med att teckna samverkansavtal med kommunerna och sätta upp medborgarlöften. Överenskommelserna pekar på vad Polisen och kommunen ska göra tillsammans för att öka tryggheten för medborgarna och ett alltmer återkommande inslag i dessa är att man tillsammans ska jobba med Grannsamverkan. Metoden har en bevisad effekt på inbrotten och har dessutom visat sig ha en positiv påverkan på annan kringliggande brottslighet som klotter och skadegörelse i bostadsområden.

Se till att berätta för dina grannar när du tänker resa bort i påsk så du slipper oväntat besök.

 
 
När får man använda Grannsamverkan-logotypen?

Vi inom Samverkan mot brott får ofta förfrågningar från olika personer, organisationer och grupper om de får lov att använda sig av Grannsamverkan-logotypen. Varumärket är registrerat och omgärdat av tydliga regler och får enbart användas när organisationen Samverkan mot brott, eller de organisationer som står bakom Samverkan mot brott är avsändare.

Vi har däremot tagit fram en bild och en brevmall för lokala grupper och lokala sammanslutningar som vill kommunicera inom ramen för Grannsamverkan.

 
Ladda ner bild och brevmall här >>
 
Alerta grannar stoppade inbrottstjuvarna

Tack vare att Jan och Kristina Nilsson snabbt larmade polis och grannar kunde inbrottstjuvarna i villaområdet i Grästorp gripas, rapporterade TTELA. 

 – Grannsamverkan har nästan blivit som ett socialt medium efter detta. Det blir att man hjälper till att vakta husen för de som är bortresta framöver, säger Jan. 

 
Läs nyheten här >>
 
Fem tips om hur du undviker bedrägerier när du handlar begagnat på nätet

Svenskarna är mycket bra på att dra nytta av andrahandsmarknaden och göra fynd på köp- och säljsajter. Men det finns en baksida – på nätet sker en hel del bedrägerier och den goda affären man skulle göra blir allt annat än bra.
Den senaste tiden har flera fall av annonsbedrägerier uppmärksammats då personer åtalats eller dömts för dessa. Men även om en gärningsman döms att betala skadestånd kan det vara svårt att få tillbaka sina pengar.

Stöldskyddsföreingen listar fem tips för att skydda dig från bedragarna!

 
Läs tipsen här >>
 
Årets brottsförebyggare Jämtland/Härjedalen

Gudrun Molund har med sitt stora engagemang fått med hela byn att jobba brottsförebyggande. Bland annat genom att gå med i Grannsamverkan och att DNA-märka alla i byn Brynjes värdesaker.

Grattis Gudrun!

 
 
Vill du ha mer information från Samverkan mot brott?

Då kan du följa oss på Facebook! Vår officiella Facebooksida hittar du här >>

Om du känner någon annan som skulle ha nytta av detta nyhetsbrev så kan de anmäla sig, samt läsa tidigare Grannsamverkansutskick här >>

 
Du får detta nyhetsbrev eftersom du deltar i Grannsamverkan eller för att du anmält dig till att få nyhetsbrevet.
  Detta mail är skickat till: lotta.mauritzson@stoldskyddsforeningen.se
Vill du inte ha detta utskick mer? Avregistrera dig här