Grannsamverkan - nyhetsbrev #4 2015

 
 

Nyhetsbrev


Ett nyhetsbrev från Grannsamverkan - en del av Samverkan mot brott

 

Positiva trender har kännetecknat Grannsamverkansåret

Brås statistik över anmälda brott för de tre första kvartalen 2015 visar att inbrotten ligger på ungefär samma nivå som för 2014. Villainbrotten har minskat något medan lägenhetsinbrotten har ökat, främst under kvartal 3. Statistiken visar på ett positivt trendbrott om man jämför med ökningen mellan 2013 och 2014 som låg på 11 procent.

Vi inom Samverkan mot brott kan också konstatera att antalet nya och omstartade Grannsamverkanområden ligger på en hög nivå vilket är mycket positivt. Under många uppstartsmöten har också våra filmer använts för att ge inspiration i arbetet. Dessa filmer kan med fördel också ses vid årliga sammankomster i områden med Grannsamverkan. Filmerna finns även på YouTube.

 

Polisen lovar mer Grannsamverkan
På flera håll i landet kan vi följa arbetet med att föra Polisen närmare medborgarna. I många fall lyfts Grannsamverkan som en naturlig del i det brottsförebyggande arbetet främst i samarbete med kommunerna.
Läs mer
 
Ny utvärdering av Grannsamverkans effekter

Brå genomförde 2008 en metastudie om Grannsamverkans effekter där man kunde konstatera att Grannsamverkan minskar risken för inbrott med i snitt 25 procent. Samverkan mot brott har nu fått beviljat medel från Brå för att under 2 års tid kartlägga och utvärdera effekterna av Grannsamverkan, vad det är som gör skillnad och hur det kan skilja sig mellan olika bostadsområden. Studien kommer att fokusera på svenska förhållanden och resultatet presenteras i inledningen av 2018.

 
Grannsamverkan tips ledde till gripande

Vi hör allt fler exempel på när Grannsamverkan inte bara motverkat inbrott i bostadsområden utan också har hjälpt polisen att gripa misstänkta och därmed förhindrat andra brott. Här är ett bra exempel på hur ett tips om ett pågående brott kan hjälpa polisen.
Läs mer

 


 
Extraljus hett byte för tjuvarna

Extraljus på bilar och maskiner har på senare år blivit ett hett byte för de kriminella. Att märka sina extraljus med någon typ av märkning som kan härleda till dig eller bilen rekommenderas av Polisen, försäkringsbolagen och SSF Stöldskyddsföreningen.
Läs mer

 

Jul- och nyårstips

Glöm inte att meddela dina grannar när du reser bort under jul- och nyårshelgen och, om du är hemma, hjälp dina grannar att hålla uppsikt.

Under den mörka årstiden så är rörelsestyrda lampor effektiva för att hålla tjuven borta. Plocka också undan och lås in stegar och verktyg som kan vara till hjälp för en inbrottstjuv.

Förvara dina värdesaker på ett säkert sätt. Var alltid extra rädd om ditt pass. Ett svenskt pass är eftertraktat på svarta marknaden, betydligt värdefullare än till exempel en surfplatta. Lås därför in passen tillsammans med andra värdesaker i ett säkerhetsskåp när de inte används.

Under helgerna är ofta butiker och köpcentra fulla med människor. Tänk därför på att:

  • Se upp för ficktjuvar i trängseln. Förvara värdesaker nära kroppen och helst i dolda fickor
  • Tömma bilen själv – lämna inte värdesaker eller julklappar i en obevakad bil, tjuven tar sig snabbt och enkelt in i de flesta bilar
  • Se till att skydda din kod när du handlar med kort
  • Koppla gärna ett extra bankkort till ett speciellt ”shopping-kont” med en mindre summa pengar på, så slipper du bli av med så mycket om du skulle bli bestulen.

Grannsamverkan har en god brottsförebyggande effekt så länge man arbetar aktivt. Men det gäller att hålla uppmärksamheten på en hög nivå även under de perioder då brottsligheten är låg. Hur gör ni i ert bostadsområde för att hålla Grannsamverkan levande? Tipsa oss gärna genom att skicka en beskrivning av ert tillvägagångssätt till: lotta.mauritzson@stoldskyddsforeningen.se. Vi hoppas få in många bra exempel som vi kan dela genom nyhetsbrevet och på hemsidan.

God Jul och Gott Nytt År!

 

 
Du får detta nyhetsbrev eftersom du deltar i Grannsamverkan eller för att du anmält dig till att få nyhetsbrevet.
 

Detta mail är skickat till: emilie.rinse@stoldskyddsforeningen.se
Vill du inte ha detta utskick mer? Avregistrera dig här
Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här